Sådan bruger du Corona-krisen til at styrke sammenholdet i din virksomhed

27/3 2020
I en udfordrende tid som denne, hvor alle medarbejdere sidder isoleret og hver for sig, skal der bruges ekstra krudt på at bevare sammenholdet i en virksomhed.

Vores hverdag er med ét forandret. Arbejdsdagen flyder sammen med livet derhjemme – børnepasning, hjemmeundervisning og alt derimellem. Dette skal nu også jongleres i arbejdstiden, og klares med et smil, for der er næsten intet alternativ. Det kan være nemt at isolere sig mentalt som man har været nødt til at gøre fysisk, og dermed miste følingen med hvad der rører sig på tværs i virksomheden. Det sker simpelthen fordi, at man ikke lige kan gå en tur rundt på kontoret, tage en sludder for en sladder, og tage temperaturen.

Et famlende sammenhold blandt kollegaer og på tværs af virksomheden, kan resultere i dårlig kommunikation, der kan betyde dalende motivation hos den enkelte, og som i værste fald kan føre til faldende effektivitet. Det er ikke denne cocktail, der lader virksomheden komme helskinnet ud på den anden side af denne krise.

Nej, i en tid som denne, er det alle medarbejders ansvar at bidrage til den gode kommunikation på tværs af virksomheden, men det hænger dog på ledernes skuldre at kultivere sammenholdet ved at skabe de rammer, der kræves, for at sammenholdet internt i virksomheden bevares. Og hvem ved? Måske kan denne situation endda styrke og forbedre sammenholdet i din virksomhed. Én ting er i hvert fald sikkert … vi er alle sammen i samme båd, og allerede hér skabes den gensidige forståelse, der jo er fundamentet for et godt sammenhold –og det er gjort helt uden at røre en finger.

Hos Systemate har vi udnyttet vores nye fælles øv-situation på bedste vis. Vi har nemlig brugt den som en unik mulighed for at lære hinanden at kende på en helt ny måde. På vores interne chat-platform, Slack, er der gjort plads til at vi, på åben vis, og på daglig basis kan dele frustrationer, strøtanker og øjebliksbilleder fra vores nye hverdag og hvordan den har påvirket os hver især. Vi afholder e-fredagsbar om fredagen, og her er det næsten sjovere når kollegaerne stadig sidder med morgenhår og nattøj på.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at vi alle sammen gerne vil tilbage til en normal hverdag, men dette er altså også meget sjovt at prøve…

Vi bonder nu pludselig i langt højere grad over musik, kaffebønner og selvfølgelig: alkohol (man er vel dansker), i stedet for over den faglige lim, der under andre mere normale omstændigheder, vil være det fundament, der binder os sammen som virksomhed.

Det er ikke fordi vi ikke kunne tale om musik, kaffe og alkohol før, men alt dette betyder, at vi nu pludselig er blevet inviteret ind i privaten. Vi får et glimt af vores kollegaer i deres hjemlige rammer, hvor de er sammen med deres familier, og vi erfarer hvordan de håndterer en mærkværdig situation. Dette er guld værd for sammenholdet i en virksomhed.

Så min pointe er vel egentlig dette: Se muligheder i din virksomhed, bliv inspireret, vær ikke bange for at prøve nye ting af – ting, der på alle andre tidspunkter måske ville virke fjollede eller unødvendige. Benyt i stedet en surrealistisk tid til at blive inspireret på en helt ny måde. Lidt farve på en ellers grå tid kan kun gøre godt.

 

Skrevet af HR-Ansvarlig hos Systemate, Frederikke Wrightson.