IoT skal integreres i virksomhedens styresystem
Data er blevet en kilde til nye forretningsområder på tværs af brancher. Internetopkoblede sensorer – såkaldte IoT-enheder – er en rigtig god måde at opsamle og tilføje data til virksomheden i realtid, men kun hvis man udnytter dataen.
”IoT bliver jo først rigtig interessant, når man sætter det ind i en værdiskabende del af sin forretning. Det er ligesom med de populære, digitale skridttællere; Antallet af skridt bliver først værdifulde, når vi får dem importeret i en app, der viser os, hvordan vi klarer det over tid, eller hvor mange kalorier vi har forbrændt,” siger Torben Blach, projektleder for softwareudvikling ved it-virksomheden Systemate, der er eksperter i IoT og ERP-systemer.
For virksomheder mener han, at det rigtige sted at integrere data, er direkte i ERP-systemet (Enterprise Ressource Planning), der forbinder virksomhedens arbejdsprocesser og holder styr på alt fra produktion og ordrer til servicebesøg og lagerbeholdning.
”Der er to steder du kan skabe økonomisk værdi: Enten kan du udvide toplinjen med nye forretningsområder gennem IoT, for eksempel ved at udvikle nye services eller abonnementsordningen relateret til dine fysiske produkter. Ellers kan du bruge IoT-data til at optimere din arbejdsproces – uanset om du leverer produkter eller services,” forklarer Torben Blach.
Et supplement – ikke en erstatning
Der er store perspektiver i de nye datamængder, som IoT-enheder opsamler, og hos Dansk IT oplever man da også, at industrien er i fuld gang med at opruste.
”Industrien omstiller hele produktionsapparat, hvor der kommer robotter og sensorer ind, og man gentænker fysiske produkter ved at tænke IoT ind i dem. Alle de sensorer og maskiner, der er koblet til internettet, føder en masse data og input,” forklarer Kim Stensdal, Chef for Kommunikation og Viden hos Dansk IT.
Også han mener, at virksomhedernes ERP-systemer er et oplagt sted at sætte dataen i spil.
”De grundlæggende funktioner i ERP-systemet er lige så vigtige, som de altid har været, og IoT afløser eller erstatter dem ikke, men supplerer de nuværende løsninger. Men med et bedre overblik, der er tættere på realtid, kan man begynde at fintune produktionsapparat, lagerstyring og serviceaftaler – man får et meget mere databaseret overblik over, hvor det går godt, og hvor man kan optimere,” siger han.
IoT er blevet tilgængelig
For bare få år siden var det forbeholdt de få frontløbere at lave omfattende installationer af IoT-enheder. Men det ændrer sig hastigt lige nu, forklarer Torben Blach fra Systemate. Takket være cloud-software fra Microsoft og fleksible sensor-pakker fra komponent-giganten Arrow er det nemlig blevet nemmere for Systemate at teste IoT-løsninger direkte hos kunden.
”Vil gerne udvikle løsningerne iterativt, så de kan komme ud og skabe værdi så tidligt som muligt. Derfor har vi designet en onboarding-proces, hvor man prøver en løsning af i et proof-of-concept-forløb, inden man går i gang med det store projekt. Det giver mulighed for at afteste sit koncept og giver værdifuld feedback til den videre udvikling,” siger Torben Blach.
Det betyder, at det er blevet muligt for virksomhederne at dyppe tæerne i IoT-udviklingen, inden de går i gang med store omstillinger. Og det bliver kun vigtigere i takt med, at IoT og data bliver mere afgørende for en virksomheds konkurrenceevne.
En automatiseret fremtid
Nogle produktionsvirksomheder er allerede langt fremme når det gælder IoT, da de har gode forudsætninger for at omsætte mere præcis data og et realtidsoverblik til en bedre produktionsproces.
”Hvis man forestiller sig, at man i løbet af nogle år får en bedre integration til IoT – både på fabrikken og hos kunderne – så baner det vejen for, at man kan automatisere en masse arbejdsgange,” siger Kim Stensdal, Chef for Kommunikation og Viden hos Dansk IT.
I stedet for at skemalægge en servicetid kan elevatoren selv tilkalde en tekniker, når sensorerne registrerer, det er nødvendigt. Man kan gentænke måden, man afregner sine produkter på, fordi sensorer gør det muligt at måle tid og mængder meget præcis. Derfor forventer han, at man i højere grad kommer til at sælge services end produkter, når IoT for alvor slår igennem.
”Der skal være en business case i det, men i fremtiden vil vi se mange flere end produktionsvirksomheder bruge IoT i deres ERP-system. Byer kan bruge det i smart-cities til mere effektiv energi- eller trafikstyring. Og den lille VVS-virksomhed, der sælger vandhaner med IoT-sensorer, kan modtage data, så de kan optimere, hvor deres fem serviceteknikere kører hen,” siger han.
Lad os hjælpe dig videre
Bjarke Bliksted er klar til at hjælpe dig med at komme videre. Kontakt mig endelig for opklarende information.